Cara pendekkan URL website

Cara Pendekkan URL link.

Kebiasaannya kita gunakan bit.ly atau tinyurl untuk pendekkan url supaya senang untuk dikongsi dengan kawan-kawan.

Tapi bagi anda yang ada website sendiri,anda boleh pendekkan url menggunakan domain anda sendiri.Baru nampak lebih ekslusif.

sebagai contoh saya nak share link borang untuk daftar domain dan hosting daripada GDI..

Link asalnya adalah seperti ini

"https://www.website.ws/signup/index.dhtml?src=FRDM&fsu=1&cookie_id=146690275409 536524780564646596362443504&sponsor= ytkancil2&language=english&last_page=FRDM "

tentu rumitkan kalau kita nak taip untuk share kat kawan kita.Silap satu huruf pun dan tak boleh.

Jadi untuk memudahkan saya pendekkan menjadi seperti ini......

"http://itinfo.ws/gdi"

nampak cantik dan senang nak taip.

so.....nak buat macam mana tu...?

Anda boleh pendekkan url dengan menggunakkan plugin pretty link.

nak guna pun taklah serumit mana.boleh rujuk video dibawah untuk tahu lebih cara nak guna.

Plugin ini percuma sahaja.Anda boleh upgrade jika nak fungsi yang lebih seperti taging,group dan sebagainya.

Namun fungsi percuma yang di beri pun dan memadai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *